YOGA

YOGA
Εδώ δεν βαριέσαι ποτέ!!

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

butoh με την Ιωάννα Καραγκούνη... πολύ σύντομα

Μαθηματα Butoh με την Ιωάννα Γκαραγκούνη
H Ιωάννα Kαραγκούνη έχει σπουδάσει Μπαλέτο, Τεχνική Graham ,Τεχνική Horton (μοντέρνο), Τεχνική Dunham (Ethnic), Θεατρικές Τέχνες, Ιστορία Χορού, Μουσική, Αυτοσχεδιασμό, Σύνθεση, Τεχνική Παράστασης, τζαζ, Γιόγκα, σε Αθήνα και Ν. Υόρκη.
Aποφοίτησε το 1991 από την παγκοσμίου φήμης σχολή του Alvin Ailey και πήρε μέρος σε παραστάσεις. Από το 1991 ώς το 2000 εργάστηκε στην Ελλάδα ως δασκάλα χορού σε διάφορες σχολές.Ακολούθησαν τέσσερα χρόνια στην Ιαπωνία (2000-2004) όπου διδάχθηκε από τους ιδρυτές του butoh την τέχνη και την τεχνική του.
ΣτοTatsumi Hijikata Memorial Asbestos Studio, Tokyo, 2000-2003 υπό την καθοδήγηση των πρωτοπόρων: Akikο Motofuji, Yoshito Ohno, Taketeru Kudo, Tamano (Butoh), Oikawa Hironobu, Keitoka Takada (physical expression),Yukio Waguri, Toru Iwashita.
Σπουδές με το group Dairakudakan (Butoh και physical exercises -2001-2002).
Διδάχτηκε στο Asahi Culture Center, Tokyo, στην τεχνική Noguchi Physical Exercises με την καθηγήτρια Hatori (2001).
Από το 2002 έως το 2004 στο Kazuo Ohno & Yoshito Ohno Dance Studio, Tokyo, υπό την καθοδήγηση των Kazuo Ohno και Yoshito Ohno.
Παράλληλα από το 2003-2004 στο Akira Kasai Studio, Tokyo, σπουδές στο χορό Butoh με τον Akira Kasai στο Tenshikan studio.
Στην συνέχεια άρχισε να διδάσκει butoh σε μαθήματα και σεμινάρια, να χορογραφεί και να δίνει παραστάσεις.Στην Ελλάδα έχει διδάξει σε πολλές επαγγελματικές σχολές χορού αλλά και δραματικές σχολές, και χορογραφήσει παραστάσεις. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι μέλος της επιτροπής στις εξετάσεις του ΥΠ.ΠΟ. Μέχρι και σήμερα εργάζεται ανεπηρέαστη από συγκεκριμένες τάσεις και υφαίνει ένα στυλ χορού με δυτικές και ανατολικές επιρροές που συνδυάζει τον αυτοσχεδιασμό αλλά και την υπερβολική ακρίβεια της κίνησης.


Το butoh είναι σύγχρονος ιαπωνικός χορός.
Βασικά στοιχεία στο μάθημά μου είναι: το warm up, τεχνικοί βηματισμοί, το χορογραφικό,το φιλοσοφικό, και αυτοσχεδιαστικό μέρος. Χρησιμοποιώ διάφορες ασκήσεις , (π.χ. ασκήσεις της τεχνικής του Noguchi Taiso) οι οποίες, μέσω της χαλάρωσης, επιφέρουν την αφύπνιση σώματος και νου, ενδυναμώνοντας τις αισθήσεις και κυρίως τη συναίσθηση. Διδάσκω κάποιες προκαθορισμένες κινήσεις, βήματα, είδη περπατήματος, τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Ιαπωνική κουλτούρα και τρόπο ζωής.
Άλλο στοιχείο στη διδασκαλία είναι ο αυτοσχεδιασμός, ο οποίος έχει σαν πηγές έμπνευσης άλλες μορφές τέχνης όπως η λογοτεχνία, οι εικαστικές τέχνες, η φύση. Χρησιμοποιώ πολλές εικόνες βασισμένες στη φύση, στην ποίηση για την σύνθεση μικρών κομματιών αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα, τα οποία δουλεύονται σε group, duo, solo. Μέσω διεργασιών της φαντασίας μαθαίνουμε να γινόμαστε κάτι άλλο (ζώα, φυτά, έντομα, πουλιά, σκόνη, καπνός, φάντασμα κλπ) με τη μεταλλαγή (transmutation). Περνάμε από το «εσωτερικό» στο «εξωτερικό». Από τη σύνθεση στην αποδόμηση. Η κίνηση μπορεί να είναι από ακραία, κοφτή, σπασμωδική, διαλογιστική, αργή και μακρόσυρτη ή να φτάνει και στην «ακινησία» (stillnes). Μαθαίνουμε τη σημασία του περπατήματος. Μαθαίνουμε πώς να συλλέγουμε πληροφορίες (μνήμες, όνειρα, συναισθήματα) αφουγκραζόμενοι το σώμα μας και να τους δίνουμε έκφραση προς τα έξω (άλλοι άνθρωποι, αντικείμενα, φυσικό περιβάλλον). Στο μάθημα butoh το σώμα – νους «αδειάζει» και είναι έτοιμο να βιώσει πρωτόγνωρα, ενίοτε, στοιχεία της ύπαρξής του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου