YOGA

YOGA
Εδώ δεν βαριέσαι ποτέ!!

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ: Το μάθημα γνωριμίας Σάββατο, ώρα 9.30-11.00

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 11 ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΟΓΚΑ ΓΙΑ ΕΓΚΥΟΥΣ
Το μάθημα γνωριμίας Σάββατο 23/01/2016, ώρα 9.30-11.00 στην συμβολική τιμή των 5 Ευρώ.Το τμήμα είναι ολιγομελές. 
Η Σύλβια,η δασκάλα μας είναι μαία και δασκάλα γιόγκα.
Για κράτηση θέσης επικοινωνήστε στο 6937525932
Πρέπει να κάνει γυμναστική η έγκυος; 
Σίγουρα πολλοί θα απαντούσαν αρνητικά σε αυτό το ερώτημα, όμως η έγκυος πρέπει να κάνει ειδικές ασκήσεις γυμναστικής, που θα την βοηθήσουν να μην πάρει παραπάνω κιλά από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός της, αλλά και να γεννήσει πιο εύκολα! Η μέλλουσα μητέρα που έκανε κάποιας μορφής άσκηση πριν από την εγκυμοσύνη μπορεί να τη συνεχίσει σε μια τροποποιημένη, λιγότερο κουραστική μορφή.
Η φυσική δραστηριότητα κατά τη φάση της εγκυμοσύνης έχει πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό και πρέπει να ξεκινά πολύ νωρίς και όχι μετά τους 3 μήνες όπως γίνεται συνήθως. Θα πρέπει πάντα να υπάρχει η καθοδήγηση ειδικού για το είδος, τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας.
Δραστηριότητες χαμηλής ή μέτριας έντασης θεωρούνται γενικά ασφαλείς και μπορεί να περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση όπως κολύμβηση κατά την οποία δεν νιώθουν το βάρος του σώματός τους και δεν καταπονούνται οι μύες και οι αρθρώσεις. Βάδισμα ή στατικό ποδήλατο, ασκήσεις αντίστασης με μπάλες, λάστιχα αλλά και με το βάρος του σώματός τους. Επίσης yoga για εγκύους η οποία αυξάνει την ευλυγισία και σας αποφορτίζει, καθώς σας διδάσκει τεχνικές χαλάρωσης και ελέγχου της αναπνοής, που θα σας χρησιμεύσουν κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Ο καθηγητής φυσικής αγωγής πριν ξεκινήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα εκγύμνασης για μια έγκυο, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το ιστορικό της εγκύου π.χ. (αριθμός και πορεία προηγούμενων κυήσεων, επεμβάσεις, τελευταίο αιματολογικό έλεγχο), όπως επίσης το σωματικό της βάρος και την υπάρχουσα φυσική της κατάσταση. Να ενημερωθεί για πιθανές ενοχλήσεις αλλά και την ψυχολογική κατάσταση της εγκύου.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με τον ιατρό της εγκύου!
Οι γυναίκες που πριν την εγκυμοσύνη είχαν συστηματική φυσική δραστηριότητα και εμφανίζουν καλή φυσική κατάσταση μπορούν να κάνουν αερόβια άσκηση διάρκειας μέχρι 30 λεπτά, στο 50-60% της μέγιστης καρδιακής τους συχνότητας 3-4 φορές την εβδομάδα.
Για τις γυναίκες που δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση και έχουν να γυμναστούν πολλά χρόνια ή δεν αθλούνταν ποτέ, συστήνεται συχνότητα περίπου 3 φορές την εβδομάδα, 15-20 λεπτά αερόβιας άσκησης με ένταση στο 50-60 % της μέγιστης καρδιακής συχνότητας.
Ένας εύκολος τρόπος όσον αφορά στα επιτρεπτά όρια της έντασης της άσκησης, είναι να διαπιστώσει αν μπορεί να συζητά κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Ασκήσεις που δυναμώνουν οι μύες της κοιλιάς είναι πολύ σημαντικές πριν την εγκυμοσύνη διότι κατά τη διάρκεια του τοκετού η γυναίκα ασκεί μεγάλη πίεση. Οι γυμνασμένοι μύες της κοιλιάς της, την βοηθούν να γεννήσει γρήγορα και πολλές φορές σχετικά ανώδυνα! Επίσης η ενδυνάμωση των ραχιαίων μυών θα βελτιώσει τη στάση του σώματος και θα μειώσει το φορτίο της εγκυμοσύνης στην οσφυϊκή μοίρα.
Είναι βέβαιο ότι η άσκηση υπό φυσιολογικές συνθήκες συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της εγκύου και διευκολύνει τον τοκετό. Μειώνει τις ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης, όπως είναι οι πόνοι της πλάτης, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες, η αίσθηση της κόπωσης και το πρήξιμο στα πόδια. Επίσης ο ύπνος της είναι πιο ήρεμος και πιο βαθύς. Παρόλα αυτά θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στους κανόνες ασφάλειας αλλά και υγιεινής κατά την άσκηση έτσι όπως καθορίζονται από τους ειδικούς επιστήμονες υγείας.
  • Ξεκινήστε το πρόγραμμα ή το είδος της άσκησης που επιλέξατε, με πολύ χαμηλή ένταση και μικρή διάρκεια.
  • Αποφεύγετε ανώμαλο έδαφος κατά το περπάτημα. Οι αρθρώσεις είναι πολύ χαλαρές κατά τη φάση της εγκυμοσύνης και είναι πιθανόν να συμβούν τραυματισμοί.
  • Κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της άσκησης και πίνετε αρκετή ποσότητα νερού.
  • Να φοράνε ελαφριά ρούχα και ενισχυμένο στηθόδεσμο για την προστασία των μαστών.
  • Αποφεύγετε την άσκηση όταν υπάρχει υπερβολική ζέστη ή υγρασία. Στη διάρκεια της άσκησης, η παραγωγή θερμότητας αυξάνεται κατά 20 φορές σε σύγκριση με τις τιμές σε ηρεμία.
  • Αποφεύγετε τα αθλήματα που έχουν σωματική επαφή για να προλάβετε πιθανούς τραυματισμούς.
  • Κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αποφεύγετε ασκήσεις που επιβάλλουν την οριζόντια θέση της πλάτης σας, καθώς στη θέση αυτή η μήτρα δεν έχει καλή αιματική ροή με ενδεχόμενο επιπλοκών.
  • Συμπεριλάβετε ασκήσεις χαλάρωσης κατά την αρχή και το τέλος του προγράμματος εκγύμνασης.
  • Η άσκηση θα πρέπει να σταματά αμέσως εάν υπάρχει οποιαδήποτε ενόχληση όπως ( Πόνος, αιμορραγία, αίσθηση λιποθυμίας, εμετός, υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας, δυσκολία στην αναπνοή, αρρυθμία ή ταχυκαρδία, κράμπες).
  • Οι έγκυες που ασκούνται πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα ώστε να λαμβάνουν επαρκείς θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και υγρά.
Γυμναστική λοιπόν, πριν από την εγκυμοσύνη αλλά και κατά τη περίοδο που η γυναίκα είναι έγκυος. Υπάρχουν δεκάδες ειδικές ασκήσεις που ουσιαστικά συντηρούν την καλή κατάσταση του οργανισμού. Η γυμναστική καθώς και η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθάει την έγκυο να μην πάρει περισσότερα κιλά από όσα χρειάζεται ο οργανισμός της, να γίνεται σωστή κυκλοφορία του αίματος, να συντηρήσει την καλή φυσική της κατάσταση, να γεννήσει καλά και τέλος να χάσει εύκολα τα κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη, που κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της, το αρχικό της βάρος και το βάρος του μωρού της.
Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι μόνο ο γιατρός που την παρακολουθεί μπορεί να της συστήσει πρόγραμμα γυμναστικής και αυτό εξαρτάται πάντα από την πορεία της εγκυμοσύνης και την κατάσταση της υγείας της εγκύου!
Η μέλλουσα μητέρα να γνωρίζει ότι όταν υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα κατά την κύηση, η άσκηση θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του οξυγόνου που διατίθεται για το έμβρυο. Απαιτείται μεγάλη προσοχή διότι μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές επιπλοκές και κίνδυνοι τόσο για την ίδια, όσο και για το μωρό, όπως αποκόλληση πλακούντα, αιμορραγία, ακόμη και πρόωρος τοκετός! Ειδικά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται όλες οι ασκήσεις από ύπτια θέση, ενώ για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια του εμβρύου, οι ασκήσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν από τον 4ο – 5ο μήνα.
Οι γυναίκες μετά τον τοκετό μπορούν να ξαναρχίσουν τη γυμναστική, αφού περάσουν τρεις περίπου μήνες και πάντα το πρώτο διάστημα πρέπει να παρακολουθούνται από τον γιατρό τους για κάθε ενδεχόμενο.
Θα διαπιστώσετε πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το σώμα σας προς το καλύτερο αν έχετε ήδη φροντίσει το σώμα σας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας! 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου