YOGA

YOGA
Εδώ δεν βαριέσαι ποτέ!!

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΟΓΚΑ ΓΕΛΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΔΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-1-2015 18.00-19.00

Yoga γέλιου: Δες πόσες παθήσεις θεραπεύει η χαρά!

Yoga Γέλιου: H xαρά μας κάνει ανθεκτικούς στις ασθένειες
Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο!
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τη Γιόγκα του Γέλιου...
Από την  ψυχολόγο Αγγελική Μενιδιάτου και την επιστημονική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης, ΜΑΖΙ
Το παγκόσμιο κίνημα της Γιόγκας του Γέλιου έχει έρθει στη χώρα μας από το 2008. Ας δούμε όμως τι συμβαίνει σε μια συνάντηση Γιόγκας του Γέλιου και πόσο ωφέλιμο είναι τελικά το γέλιο για την υγεία μας.Τι συμβαίνει σε μια συνάντηση γέλιου;
Γελάμε κάνοντας Γιόγκα του Γέλιου, μια πρωτοποριακή τεχνική που μας έρχεται από την Ινδία. Ξεκίνησε το 1995, από το Δρ. Μαντάν Κατάρια, ιατρό-παθολόγο, και τη σύζυγό του Μαντούρι, δασκάλα της γιόγκα.
Ο καθένας μπορεί να συμμετέχει σε μια συνάντηση Γιόγκας του Γέλιου, και αυτό γιατί το γέλιο δεν προκαλείται από κάποιο εξωτερικό ερέθισμα, όπως κωμωδία, ή ανέκδοτα. Αντίθετα, οι συμμετέχοντες ξεκινούν γελώντας προσποιητά, σαν άσκηση. Μέσα από τη διατήρηση της οπτικής επαφής, σύντομα τα μέλη της ομάδας ξεσπούν σε αυθόρμητο, μεταδοτικό γέλιο.
Το γέλιο σαν άσκηση ίσως μας ακούγεται περίεργο, κι όμως, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σώμα μας δε μπορεί να διαχωρίσει ανάμεσα σε προσποιητό κι αυθόρμητο γέλιο. Αυτό σημαίνει ότι είτε προσποιούμαστε το γέλιο, είτε γελάμε αυθόρμητα, απολαμβάνουμε τα ίδια οφέλη στο σώμα και το νου μας.
Τα οφέλη του γέλιου
Μερικά από τα πιο σημαντικά, ιατρικά αποδεδειγμένα οφέλη του γέλιου είναι τα παρακάτω:
- Το γέλιο είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος! Κι αυτό γιατί όταν γελάμε το σώμα μας παράγει τις ορμόνες της ευτυχίας (ενδορφίνες), που εξουδετερώνουν τις ορμόνες του άγχους (κορτιζόλη, επινεφρίνη). Το 80% των ασθενειών στις μέρες μας οφείλεται στο άγχος, γιʼαυτό και η λαϊκή ρήση ʽΤο γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακοʼ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Οι ενδορφίνες μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τον πόνο, αφού αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του σώματος
- Το γέλιο βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της νευρικότητας και των ψυχοσωματικών διαταραχών.
- Το γέλιο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει να είμαστε πιο ανθεκτικοί στις ασθένειες.
- Αντίθετα με ότι ακούγεται, το γέλιο είναι αντιγηραντικό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την αιμάτωση των κυττάρων και μας κάνει να λάμπουμε!
- Το γέλιο είμαι μια καλή, ανέξοδη, αερόβια άσκηση, ισάξια με οποιαδήποτε άλλη σωματική άσκηση. Βοηθά στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης μειώνοντας την έκκριση των στρεσσογόνων ορμονών.
- Το γέλιο μας αλλάζει από μέσα προς τα έξω: αποκτούμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλάζουμε την αντιμετώπισή μας στα καθημερινά προβλήματα και απελευθερώνουμε τα συναισθήματα που μπορεί να μας βαραίνουν για χρόνια, με έναν υγιή και ήπιο τρόπο.
Γιατί ονομάζεται Γιόγκα του Γέλιου;
Η μέθοδος του Δρ. Κατάρια συνδυάζει απλές ασκήσεις γέλιου με ασκήσεις βαθιών, διαφραγματικών αναπνοών (Πραναγιάμα) από την παράδοση της γιόγκα. Σε μια συνάντηση γέλιου, οι ασκήσεις γέλιου και οι αναπνοές εναλλάσσονται με ρυθμικό τραγούδι, χειροκρότημα και θετικές δηλώσεις, που ανεβάζουν τα επίπεδα της ενέργειας και αναζωογονούν.
Το πρώτο Κλαμπ Γέλιου ξεκίνησε σε ένα πάρκο της Βομβάης, στην Ινδία, το Μάρτιο του 1995, με μόλις 5 μέλη. Μέσα σε 16 χρόνια μπορούμε να μιλάμε για ένα παγκόσμιο κίνημα, σε πάνω από 65χώρες, με 7.000 Κλαμπ Γέλιου, που αριθμούν πάνω από 300.000 μέλη! Στόχος του κινήματος είναι η προώθηση της Παγκόσμιας Ειρήνης μέσα από το γέλιο, με τη λογική ότι οι υγιείς, ευτυχισμένοι, γεμάτοι αγάπη και συμπόνια άνθρωποι, εκπέμπουν την εσωτερική τους ειρήνη προς τα έξω και δημιουργούν έναν πλανήτη, όπου ο πόλεμος δεν αποτελεί επιλογή. Γιʼ αυτό το λόγο οι συναντήσεις των Κλαμπ Γέλιου ανά τον κόσμο είναι ανοιχτές και δωρεάν, ώστε όλοι οι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν, να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, και να αποτελέσουν οι ίδιοι ένα φάρο ελπίδας και ειρήνης.
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου